Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal Voetbal vraagt om nieuwe spelregels
Voetbal is toe aan nieuwe spelregels die de sport sneller, eerlijker en nog spectaculairder maken.
Maar welke regels zijn dat? Afgelopen woensdagavond volgde ik de discussie op de KNVB Campus in Zeist met voetballegende Marco van Basten, oud-dameshockeybondscoach Marc Lammers, AD-journalist Sjoerd Moussou en hoofdredacteur VI Pieter Zwart over de alternatieve spelregels die werden getest in de Future Rules Football League. Een experimentele competitie in de Randstad. Hierin speelden teams Onder 23 gedurende acht maanden met drie nieuwe spelprincipes: de selfpass, intrap en tijdstraf. Collega Gijs de Jong — secretaris-generaal van de KNVB — liet zien waarom deze spelregels überhaupt worden getoetst. Zo stond hij stil bij de meest vertragende onderdelen van het voetbal (vrije trap, ingooi, doeltrap en corner) en de top drie van grootste ergernissen (tijdrekken, commentaar op de wedstrijdleiding en om kaarten zeuren). “Uit onderzoek weten we dat ouders om deze redenen hun kinderen vaker voor een andere sport laten kiezen”, beklemtoonde Gijs de Jong, die aangaf dat de KNVB voor het eerst sinds jaren te maken heeft gekregen met een lichte daling van het aantal leden. Met name jongens lieten het afweten en kiezen steeds meer voor flexibele sporten. Denk aan fitness en E-sports.
Maar ook andere sporten winnen terrein, zoals de nieuwe Olympische sporten 3x3 basketbal, surfen en breakdance. Door de instroom van meisjes in het voetbal wordt een deel van het ledenverlies goed gemaakt. Terug naar de Future Rules Football League. Tijdens deze proefcompetitie werden 35 wedstrijden gespeeld, waarvan er 24 zijn geanalyseerd. Slotsom? Iedereen die deelnam ziet de intrap als een verbetering ten opzichte van de inworp. Minder eenvoudig was het om dezelfde conclusie te trekken over de twee andere spelregelvernieuwingen: de selfpass en tijdstraf.
Over de laatste zijn scheidrechters en trainers enthousiast, maar de spelers moesten er niets van hebben. Bovendien kozen de voetballers liever voor de indirecte vrije trap dan voor de selfpass. Dankzij de snelle spelhervattingen nam de zuivere speeltijd toe met maar liefst 5 minuten. Volgens de deskundigen die avond moeten de regels eerst voor een langere periode worden getest in een topcompetitie. Marco van Basten plaatste bijvoorbeeld vraagtekens bij de intrap en voorzag veel gedoe: “Voetballers zijn vreselijke wezens, die gaan zaniken als de bal niet op de lijn ligt en de boel hinderen. Ik zie de regel pas werken als het glashelder is.” Sjoerd Moussou ziet vooral de enorme voordelen van de intrap in de voetbalwedstrijden van zijn zoontje: “Het maakt het spel veel sneller en de spelertjes staan voortdurend aan.” Ook gaf de AD-journalist aan dat er rond de tijdstraf in zijn team een soort powerplay-achtige opwinding ontstaat.
Oud-nationaal dameshockeycoach Marc Lammers wil alle maatregelen meteen op het allerhoogste niveau testen: “Het heeft de hockeysport alleen maar goeds gebracht. Met name de tijdstraf doet veel voor de sfeer in het veld: spelers corrigeren elkaar en het spel gaat zo snel, dat er geen tijd is om stil te staan bij de beslissing van de scheidsrechter.” Lammers deed de voorspelling dat met deze drie spelregelwijzigingen de grootste ergernissen in het voetbal verledentijd zullen zijn. Pieter Zwart juichte de spelregelveranderingen toe, als voetbal maar voetbal blijft. Mijn oordeel? Doorvoeren bij de topteams in de jeugd en de Keuken Kampioen Divisie. Ook al heeft het tijd, acceptatie en gewenning nodig. Het zal een enorme positieve boost opleveren voor het spel en gedrag op het veld. Waar wachten we nog op? Meer columns van Jan Dirk van der Zee op KNVB.nl